Skip to main content

Lezen & spellen en Dyslexie

Sinds september 2021 hanteren we in Nederland de definitie van dyslexie zoals die is geformuleerd in de Brede Vakinhoudelijke Richtlijn Dyslexie (BVRD):

“Dyslexie is een lees- en/of spellingprobleem dat ernstig en hardnekkig is en dat gedifferentieerd dient te worden van laaggeletterdheid als gevolg van een gebrekkig onderwijsaanbod en als gevolg van een bredere omgevings-, neurologische, sensorische en/of gedragsproblematiek."

Wat doet de logopedist?

Veel lees- en spellingproblemen vinden hun oorsprong in problemen met de taalontwikkeling, fonologie en/of de auditieve vaardigheden. De logopedist is deskundig op het terrein van spraak en taal en onderscheidt zich daarmee van andere disciplines die zich bezig houden met dyslexie. Met deze expertise kan de logopedist een essentiële bijdrage leveren aan de begeleiding en behandeling van kinderen met dyslexie. De behandeling van dyslexie dient in een zo vroeg mogelijk stadium plaats te vinden, zodat zo snel mogelijk de basisvaardigheden kunnen worden geleerd die nodig zijn voor het lezen en spellen.

De werkwijze van logopedisten leent zich bij uitstek voor het uitvoeren van een aantal taken met betrekking tot dyslexie:

  • vroege signalering van achterstanden in de auditieve/fonologische vaardigheden en/of taalontwikkeling;
  • trainen van taal-, luister- en articulatievaardigheden;
  • systematisch aanleren van letters en verstevigen van klank-tekenkoppeling waardoor een kind met voorsprong begint aan leesonderwijs in groep 3;
  • remediërende hulp bij lees- en spellingsproblematiek na het eerste leerjaar bij kinderen bij wie de lees- en spellingsproblemen samengaan met algemene taalproblematiek;
  • deskundigheidsbevordering van de leerkracht;
  • advisering van de ouders;
  • een bijdrage leveren aan de diagnostiek, door vastlegging van het niveau van auditieve-, fonologische- en taalvaardigheden;
  • tijdige en adequate doorverwijzing.

Wanneer de diagnose ernstige dyslexie (ED) is gesteld, kan een kind worden doorverwezen naar de vergoede dyslexiezorg. Martine Meilink van Logopediepraktijk Beverwijk is dyslexiespecialist (MSEN). Zij is aangesloten bij het Pedagogen Collectief en behandelt vanuit die rol kinderen met dyslexie.